Home » » Tiga Perkara Asas Menurunkan Berat Badan

Tiga Perkara Asas Menurunkan Berat Badan

Written By Siti Rozita Othman on Selasa, 14 Februari 2012 | 2:05 PTG

SHAKLEE DIET PROGRAM

Basic course : Detox + Fat Emulsifier + Protein


Detox Product : Herb-lax / Fiber / Alfalfa

Fat Emulsifier : Lecithin

Protein : Cinch Shake / ESP



Kenapa perlu detox?


Detox penting untuk mengeluarkan toksin berlebihan dalam badan.Mungkin ada yang 

 pernah berdiet tapi tak nampak kesannya. Puncanya mungkin masalah detox. Bila toksin

 terlampau banyak, badan akan sukar untuk serap nutrient yang diambil samada daripada 

supplement atau diet harian.



Susunan terbaik Fiber > Herblax > Alfalfa ..Fiber dan herblax TIDAK DIGALAKKAN

untuk IBU MENYUSU jika diambil harian. So, cara pemakanan perlu diubahsuai untuk bf

mommy. 2-3 kali seminggu ke..Antara ketiga-tiga product tu, Fiber paling powerful

setanding dengan harganya la kan. Alfalfa paling slow sekali.



Diet yang berjaya bukan bermakna “SAYA TURUN BERAT 10KG DALAM SEBULAN”..

Itu sebenarnya diet paling tak berjaya..Saya boleh jamin yang orang tu akan rebound balik.



Kenapa Lecithin perlukan Detox Product?


Lecithin fungsinya semata-mata untuk memecahkan lemak berlebihan dalam badan dan 

perlukan medium pengangkutan untuk bawa keluar daripada badan. Oleh itu, perlu suggest 

ambil lecithin dengan combination produk di atas.



Kepentingan Protein?


Protein penting untuk pelihara OTOT dalam badan. Perasan tak ada orang yang berat 

badan turun tapi badan flabby ( menggeleber). Orang yang macam ni, yang turun tu bukan 

berat tapi die kehilangan otot. Otot penting untuk tingkatkan metabolisme badan bagi 

pembakaran lemak. Sebab tu kalau tengok penerangan tentang Cinch Shake, antara point 

yang ditekankan adalah pemeliharaan otot semasa diet.


Untuk Ibu menyusu, sarankan pengambilan ESP ( Energizing Soy Protein) daripada Cinch 

Shake sebab kalori cinch sangat rendah dan dikhuatiri membantutkan pertumbuhan anak-

anak.




Jadi, perlukah saya ambil kesemua product?


TERBAIK adalah ambil semua tapi kita faham yang ada alami masalah bajet. 

Untuk mereka ini, boleh mulakan samada dengan herb-lax+lecithin atau fiber+lecithin

dulu.Selepas berat badan mula turun, boleh tambah protein. Saya selalu suggest

 ikut bajet customer sebab tidak mahu membebankan.



Tips diet


(1)   Sila mengambil ukuran badan seiring dengan timbang berat badan.

 Diet ni tak semestinya akan turun berat badan dulu sebab ada 


individu yang badan shape on dulu baru die turun berat badan.


(2)   Kena konsisten dan jangan ingat boleh turun berat badan dalam sehari..

Letak target jangka pendek 3 BULAN.


(3)   Stagnant period = normal untuk long term diet. Cuma continue diet seperti biasa

 sebab badan sedang shape on semasa stagnant period.


(4)   WAJIB ambil SARAPAN. Kita tidur lebih kurang dalam 6-8 jam dan sepanjang 

tempoh tu perut jadi berasid. Paling kurang bangun pagi tu, alas dengan segelas air untuk 

neutralkan asid tu. SARAPAN ni jadi penanda aras untuk tenaga sepanjang hari yea.


(5)   JANGAN SKIP MEAL..Kalau jenis nak mengunyah je, makan banyak kali tapi 

kuantiti sedikit. Dinner kalau tak mahu makan berat, ambil light meal walaupun sekadar 

biskut atau buah-buahan. Ini untuk elakkan badan bertukar kepada “starving mood”


(6)   Ambil NASI sekurang-kurangnya sekali sehari. Saya tak setuju dengan diet 

tanpa nasi sebab badan kita perlukan karbohidrat. Nasi adalah lebih baik daripada 

roti, mee dan pasta.


(7)   AIR KOSONG..25kg bersamaan 1LITER.


kredit info Tuty Rahiza






**produk ini tidak bertujuan untuk diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Sebarang pertanyaan mengenai Vitamin Shaklee, anda boleh hubungi  

H/P   : 019 6550049 ~ Siti Rozita Othman
FB    : Ct Rozita Othman
Shaklee Independent Distributor : ID 866295
FB Page : Jom Hidup Sihat & Cantik
Pos Laju ke Seluruh Malaysia.
COD : Cheng,Bukit Rambai dan Tanjung Minyak Melaka.

Salam Sayang
UMMI DAMIA ALIAH








0 comments:

Catat Ulasan