Home » , , » Apa Maksud Telomeres Dan Kaitannya Dengan DNA Dan Vivix

Apa Maksud Telomeres Dan Kaitannya Dengan DNA Dan Vivix

Written By Siti Rozita Othman on Rabu, 15 Februari 2017 | 12:27 PG

Apa Maksud Telomeres Dan Kaitannya Dengan DNA Dan Vivix

Bagi para wanita mesti ingin kelihatan cantik dan awet muda. Betul tak. ? Dalam masa sama kita inginkan kesihatan yang baik dan jauh dari penyakit2 seperti kanser dan sebagainya.

Harini kak ita nak kongsi sikit mengenai apa itu telomere dan kaitannya dengan DNA dan penyakit.Di dalam pusat atau nukleus (induk) sel, gen atau DNA kita terletak di dalam molekul berpintal disebut sebagai kromosom. Pada hujung kromosom DNA ini dipanggil telomeres, sesuatu yang melindungi data genetik kita, membolehkan sel-sel untuk membahagi, dan menyimpan rahsia bagaimana kita semakin tua dan mendapat kanser atau penyakit lain.  Dalam kata  ringkasnya, kromosom kita dilindungi oleh telomeres.

Setiap manusia mempunyai DNA yang berbeza. Ibaratnya kromosom adalah 'cip' di dalam badan  kita yang menyimpan segala data kita. Telomeres boleh disamakan dengan plastik penutup di hujung tali kasut kita, yang mana ia melindungi setiap penghujung kromosom kita daripada melekat di antara satu sama lain.
Telomeres akan memendek sejajar dengan usia kita. Daya rintangan terhadap penyakit akan semakin rendah. Jadi golongan yang mempunyai telomeres yang semakin memendek inilah penyebab kepada berlakunya kanser dan penyakit lain termasuk penuaan.

Antara faktor yang boleh mempercepatkan Telomeres menjadi pendek adalah :
❌Pemakanan yang tidak seimbang
❌Kurang bersenam
❌Selalu stress
❌kerap merokok

Disebabkan DNA rosak adalah merbahaya, sel mempunyai keupayaan untuk mengesan dan membaiki kerosakan kromosom. Tanpa telomeres, hujung kromosom akan kelihatan seperti DNA yang rosak, dan sel akan cuba untuk membaiki sesuatu yang tidak rosak. Ini akan membuat mereka berhenti membahagi dan akhirnya mati.

Tentu anda tertanya-tanya, bagaimana hendak pastikan telomeres kita panjang?

Terdapat kajian yang membuktikan bahawa pengguna vitamin Shaklee selama 5 tahun telah memberi kesan kepada telomeres. Rupanya sudah ada kajian jangkamasa panjang kali ke 2 yang dilakukan oleh Shaklee. Kajian ini atau landmark study ini bagaimanapun menyasarkan kepada Vivix dan kali ini dilaksanakan oleh pemenang Anugerah Noble Perubatan pada 2009, Dr Elizabeth Blackburn. Kali ini kajian adalah berkenaan bacaan terhadapp DNA kita, hasil pengambilan Vivix.

Kami selalu kata ambil Vivix jadi awet muda, memanjangkan usia kan, jadi kajian ini hendak membuktikannya secara klinikal. Dengan izin Allah jua.

Kajian ini dibuat ke atas pengguna Vivix yang mengambilnya setiap hari selama 5 tahun. Hasil kajian 40% lebih rendah kadar pemendekkan telomeres, kepanjangan telomeres mereka seperti orang yang umur 40 tahun. Ini menunjukkan Vivix membantu untuk mengekalkan kemudaan, keremajaan, dan membantu mengelakkan dari penyakit-penyakit disebabkan oleh usia yang semakin meningkat.

Terbukti vivix pilihan tepat wanita yang mementingkan tahap kesihatan baik dan kecantikan dalaman juga luaran.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut
019 6550049 ita
019 6550949 ita
Wakil shaklee Melaka
Id shaklee : 866295

0 comments:

Catat Ulasan